A harmonikus és kiegyensúlyozott enteriőr megteremtésében a bútorok mellett kiemelkedő szerepet játszanak a falak dekorálása, amelyhez az egyik legnépszerűbb és rég óta alkalmazott megoldás a tapéta.

A mai modern lakberendezési irányzatoknak köszönhetően ízlésünk szerint letisztult, klasszikus vagy akár eklektikusan kialakított tereket is teremthetünk, hiszen a tapétadivat teljes egészében követi a lakberendezési stílusokat. Sok esetben egy-egy stílus keveredéséből is gyönyörű enteriőrt lehet kialakítani.

A falak díszítő-burkolóelemeinek története az ősember barlangok falára helyezett állatbőröktől tart napjaink nyomdaipari technológiáival előállított tapétáiig. Kezdetben a kézművesség dominált, ma a gyártásipari eljárások és az ehhez kapcsolódó trendek, divattervezők munkája határozza meg a faldíszítés ezen formáját.

A tapéta színének kiválasztásakor figyelembe kell venni az egyes színek pszichológiai hatását.


  •       Piros – érzelmeket felerősítő, izgató, aktivitásra késztető szín.
  •       Barna – állandóságot, hovatartozást, biztonságérzetet fejez ki.
  •       Sárga – hatása lelkesítő, optimista, megkönnyebbülés érzetet kelt.
  •       Zöld – a remény, a nyugalom, az egyensúly színe.
  •       Kék – békességre, csendre, rendre ösztönöz, érzékenységünket fokozza.
  •       Fehér – a tisztaság, a rend, a semlegesség színe.
  •       Lila – az erő, az erotika színe.

A szín mellett szintén fontos a tapétán levő minták mérete, sűrűsége, a vonalvezetés iránya.

A sötét tónusú nagyméretű minták hatására a falfelület kisebbnek tűnik, és arányai megváltoznak. A kisméretű világos színű minták ellenben optikailag nagyítják a szobát. A függőleges csíkok szűkítik a szobát, és növelik magasságát. Ezzel szemben a vízszintes csíkozás hatására a szoba alacsonyabbnak és szélesebbnek tűnik. A diszkrét vízszintes hangsúly a falfelület alsó harmadában ugyanakkor nyugalmat és szélességet kölcsönöz a szobának.

Fontos kiemelni, hogy napjainkban már nem csak a lakószobák tapétázására van lehetőség, hanem fürdőszobák, wellness részlegek, konyhák, sőt akár házunk külső falának dekorálására is, mert számos víz és hőálló, valamint mosható tapétát készítenek a neves design gyártók.


   


Válogasson számos design tapétánk közül erre a LINKRE kattintva.